Handmatig testen van software. Dat klinkt in de eerste instantie misschien een beetje ouderwets. Tegenwoordig gaat alles toch geautomatiseerd? Handmatig testen is echter alles behalve ouderwets! In sommige gevallen is geautomatiseerd testen simpelweg geen optie en moet er handmatig getest worden. Het handmatig testen van software is vandaag de dag dus zeker nog zeer relevant. Meer over handmatig testen en de meest gebruikte tools die hiervoor gebruikt worden, lees je in dit artikel.
Handmatig vs. geautomatiseerd testen
De verschillen tussen handmatig en geautomatiseerd testen zijn eigenlijk al vrij makkelijk af te leiden van de namen van deze twee methoden van software testing. Bij handmatig testen wordt de software handmatig door een softwaretester nagelopen op bugs en andere problemen. Bij geautomatiseerd testen gebeurt dit geautomatiseerd, dus met door middel van software.
Het belang van handmatig testen
Er wordt vaak gedacht dat een geautomatiseerde oplossing altijd beter is dan een handmatige oplossing. Een geautomatiseerde oplossing biedt tenslotte vaak de mogelijkheid tot sneller en efficiënter werken. Bij software testing is er echter nog steeds plek voor handmatig werk.
Geautomatiseerd testen is niet in alle gevallen een optie. Handmatig testen daarentegen kan gedaan worden voor alle soorten software. Bovendien moet er vaak eerst handmatig getest worden, voordat er geautomatiseerd getest kan worden. In zulke gevallen wordt er dan handmatig een test ontwikkeld, die vervolgens geautomatiseerd meerdere malen efficiënt herhaald kan worden. Het zou niet economisch zijn om de handmatige test na het ontwikkelen van de test handmatig uit te blijven voeren. Daarvoor kost handmatig testen teveel tijd. Maar de initiële ontwikkeling van een test moet vaak wel handmatig gebeuren.
Top 5 handmatige software testing tools
Deze 5 testing tools worden vaak ingezet bij het handmatig testen van software:
-
- Selenium: Selenium is een populaire open-source tool waarmee handelingen in een webbrowser geautomatiseerd kunnen worden. Dat maakt het een geschikte tool om bijvoorbeeld web apps te testen.
- QTP: QTP staat voor QuickTest Professional. De tool is geschikt voor zowel technische als niet-technische testers en is te gebruiken als desktop applicatie en in de browser. Met QTP kunnen testers functionele testen draaien zonder onderbrekingen.
- Jmeter: Apache Jmeter is nog een populaire open-source testtool. Met Jmeter kun je de prestaties van onder andere software analyseren en meten. Oorspronkelijk werd Jmeter gebruikt voor het testen van web apps en FTP applicaties, maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor functionele tests en het testen van database servers.
- TestLink: testlink is een veelgebruikte open source test management tool. TestLink is een web based tool en is dus te gebruiken in de webbrowser. In TestLink kun je verschillende accounts aanmaken voor verschillende gebruikers. Administrators kunnen de tests beheren en toewijzen aan gebruikers.
- LoadRunner: LoadRunner is een van de meest gebruikte performance testing tools. Het hoofddoel van LoadRunner is om performance testing aan te bieden voor verschillende methoden en applicatieinstellingen. Dankzij LoadRunner is het mogelijk om tegen lagere kosten gedistribueerde load testing uit te voeren.