Wat zijn software testing tools? Eigenlijk verklapt de naam al een heleboel. Software testing tools zijn hulpmiddelen die gebruikt worden bij het testen van software. Vaak worden deze tools gebruikt omdat ze het makkelijker maken voor developers om software goed en grondig te testen. In dit artikel vertellen we je meer over waarom software testing tools gebruikt worden en geven we een lijst van verschillende soorten tools.
Waarom gebruiken we testing tools?
Software testing tools brengen een aantal voordelen met zich mee voor developers en software testers. Allereerst zorgen deze tools ervoor dat developers hogere kwaliteit software kunnen leveren. Met software testing tools kan meer code sneller en accurater getest worden dan zonder deze tools mogelijk is.
Ook zorgen de tools ervoor dat problemen in software eerder in het developmentproces ontdekt kunnen worden. Dat zorgt uiteindelijk voor kortere developmenttijden en dus lagere kosten voor het ontwikkelen van software.
Tenslotte is het dankzij software testing tools mogelijk om software te leveren die werkt in verschillende browsers, op verschillende operating systems en verschillende apparaten. Al met al kan er dankzij het gebruik van deze testing tools op een efficiëntere manier, betere software geleverd worden.
Wat voor tools zijn er?
De voordelen van software testing tools zijn dus aanzienlijk. Maar de ene tool is de andere nog niet. We kunnen een aantal verschillende soorten tools onderscheiden, elk met een andere toepassing:
Test management tool: dit type tool staat centraal in het proces van het testen van software. In een test management tool kunnen meerdere mensen samenwerken en de bijhouden hoe het gaat met het testen van de software.
Bug tracking tool: met bug tracking tools kunnen bugs die opduiken tijdens het testen genoteerd en beschreven worden. Vervolgens kan bijgehouden worden hoe het staat met het oplossen van deze bugs.
Automation testing tool: automation testing tools zijn tools waarmee het testen van software geautomatiseerd kan worden. Een voorbeeld van zo’n tool is Selenium, waarmee handelingen in de webbrowser geautomatiseerd kunnen worden. Zo kan de werking van een web-app op een geautomatiseerde manier getest worden.
Performance testing tool: wordt gebruikt om te testen of de software nog goed werkt wanneer het door veel gebruikers tegelijk gebruikt wordt.
Cross-browser testing tool: dit is een tool om te testen of een web-app even goed werkt in verschillende browsers.
Unit testing tool: deze tools worden gebruikt voor het testen van individuele “units” of losstaande stukken code om te zien of deze op zichzelf goed werken.
Integration testing tool: een integration testing tool is een tool die gebruikt wordt om te controleren of units goed werken wanneer ze gecombineerd worden met andere units.
Mobile/android testing tool: deze tools zijn bedoeld voor het testen van softwaresystemen en apps die draaien op mobiele apparaten of andere apparaten met het android besturingssysteem.
GUI testing tool: de toepassing van een GUI testing tool is om de interface te testen en te controleren of deze goed werkt.
Security testing tool: deze tools worden gebruikt voor het testen van de beveiliging van de software en of deze bestand is tegen hackers en kwaadwillenden.