De skills die je moet bezitten als software ontwikkelaar
Als je software ontwikkelaar wilt worden, dan moet je over bepaalde skills beschikken. Natuurlijk moet je bepaalde programmeertalen beheersen, maar minstens zo belangrijk zijn goede soft skills. In dit artikel leggen we uit welke programmeertalen je moet kennen, over welke soft skills je moet beschikken en hoe je deze talen en vaardigheden leert!
Technische vaardigheden voor een software ontwikkelaar
Software is natuurlijk vrij technisch, dus het is logisch dat je over bepaalde technische vaardigheden moet beschikken als software ontwikkelaar. Voor aspirerende software ontwikkelaars kan dit intimiderend overkomen, maar dat hoeft niet per se.
Als software ontwikkelaar hoef je namelijk niet elke programmeertaal die er bestaat onder de knie te hebben. Vaak kom je al een heel eind met maar één programmeertaal. Welke programmeertaal dat is, dat hangt een beetje af van welke richting je in wilt slaan.
Wil je bijvoorbeeld mobiele apps gaan programmeren, dan is een programmeertaal als Swift Objective-C het belangrijkst. Deze talen worden het meest gebruikt om iOS apps te bouwen. Wil je echter liever web-apps gaan bouwen, dan is een taal als Javascript bijvoorbeeld erg belangrijk. Deze programmeertaal draait in de webbrowser van de eindgebruiker van een website en is dus belangrijk voor het maken van een web-app.
Hoe leer je een programmeertaal?
Technische vaardigheden zijn dus belangrijk als software ontwikkelaar, maar hoe leer en verbeter je die technische vaardigheden?
De makkelijkste manier om een programmeertaal te leren is door middel van een online software ontwikkelaar opleiding. Hierin leer je in een paar weken tot een paar maanden alles wat je moet weten over de programmeertaal in kwestie. Vervolgens is het belangrijk om te oefenen met een paar kleine projecten. Dit helpt je de taal beter te begrijpen en toe te passen in de praktijk.
Het belang van een software ontwikkelaar opleiding voor soft skills en professionele ontwikkeling
Een software ontwikkelaar moet ook over bepaalde soft skills beschikken. Softwareprojecten zijn vaak te groot voor een enkele ontwikkelaar, dus werken ontwikkelaars meestal in teams. Het is dus belangrijk om goed in teamverband te kunnen werken en helder te kunnen communiceren. Goed zijn in time management is ook een waardevolle eigenschap, omdat er bij softwareprojecten altijd erg veel taken gedaan moeten worden in een beperkt tijdsbestek. Tenslotte komt creativiteit ook vaak goed van pas, omdat je als software ontwikkelaar vaak geconfronteerd wordt met problemen waar nog geen oplossing voor bestaat. Je zult dan zelf met een creatieve oplossing voor de casus moeten komen.
Vind je van jezelf dat je niet sterk bent in de bovenstaande soft skills? Dan wil dat niet zeggen dat je nooit een goede software ontwikkelaar kunt worden. Ook voor soft skills geldt namelijk dat alles te leren is.
Hoe verbeter je soft skills?
Om beter te worden in soft skills zoals samenwerken, communiceren, tie management en creativiteit, kun je (online) trainingen volgen. Er zijn veel experts wiens werk het is om professionals te helpen hun soft skills te verbeteren.
Zo zijn er online webinars te vinden waarin je praktische tips krijgt om specifieke soft skills te verbeteren. Deze tips kun je in veel gevallen direct de volgende dag toepassen op de werkvloer. Ook zijn er op internet (gratis) cursussen te vinden waarin je door middel van video’s en opdrachten werkt aan je soft skills. Je krijgt dan handvatten die je mee kunt nemen naar de werkomgeving.
Als je dus bang bent dat je soft skills niet goed genoeg zijn om een software ontwikkelaar te worden, dan zijn er genoeg manieren om je soft skills te verbeteren. Bovendien zijn dit ook dingen die je gaandeweg vanzelf ontwikkelt. Natuurlijk heeft de een er meer aanleg voor dan de ander, maar over het algemeen word je ook beter in bepaalde soft skills naarmate je langer in een professionele omgeving werkt. Met andere woorden: volg trainingen om je soft skills te verbeteren en vertrouw erop dat je met ervaring de puntjes op de “i” zet.