Als ondernemer wil je natuurlijk dat je bedrijfsprocessen efficiënt werken. Als een bedrijfsproces inefficiënt verloopt, dan kost het meer en levert het minder op dan wanneer het proces optimaal verloopt. Een software consultant kan helpen om door middel van software de processen in een bedrijf te optimaliseren. Zo kun je als ondernemer meer omzet gaan draaien en genieten van lagere kosten. Onderaan de streep hou je dan dus meer over.
In dit artikel bespreken we de rol van een software consultant in het optimaliseren van bedrijfsprocessen. We leggen uit wat een software consultant doet, hoe hij bedrijven kan helpen en welke eigenschappen een goede software consultant maken.
Wat doet een software consultant precies?
Een software consultant is een professional die gespecialiseerd is in het geven van advies en het begeleiden van organisaties bij van softwareontwikkeling, testen, implementatie en optimalisatie. Het primaire doel van een software consultant is om organisaties te helpen bij het verbeteren van hun software gerelateerde processen en het behalen van hun doelen. Omdat een software consultant kan helpen om software te testen en nieuwe software te implementeren, spreken we ook wel van een test specialist of software implementatie consultant.
Een software consultant vaak ook een rol bij het bieden van trainingen aan medewerkers, zodat ze de (nieuwe) softwareoplossingen effectief kunnen gebruiken. De consultant kan ook betrokken zijn bij het monitoren van de prestaties van nieuw geïmplementeerde software en het bieden van doorlopende ondersteuning.
Hoe kan een software consultant helpen bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen?
Een software consultant kan helpen om bedrijfsprocessen te optimaliseren met behulp van, hoe kan het ook anders, software. Voor veel processen die nog handmatig uitgevoerd worden binnen een bedrijf bestaan softwareoplossingen die het werk sneller en efficiënter kunnen uitvoeren. Het is het werk van de consultant om de juiste oplossingen voor het bedrijf te vinden. De werkwijze is meestal ongeveer als volgt.
Om te beginnen brengt de consultant de huidige processen in kaart. Hierbij besteedt hij vooral aandacht aan ontdekken waar ruimte voor verbetering zit. Met andere woorden, de consultant gaat op zoek naar bottlenecks in de processen. Vervolgens gaat de consultant op zoek naar een softwarepakket dat deze bottlenecks op kan lossen. Elk bedrijf heeft andere processen, dus het kan goed zijn dat er geen kant-en-klare software beschikbaar is om bepaalde processen te optimaliseren. Dan kan de consultant adviseren dat er maatwerk software gebouwd moet worden. Veel IT consultants kunnen het proces van het bouwen van maatwerk software van begin tot eind in goede banen leiden.
Belangrijk voor het in kaart brengen van de processen en bottlenecks is een goed inzicht in hoe het bedrijf opereert. Om deze reden werkt de consultant vaak samen met iemand die hoog in het bedrijf staat. Hierdoor krijgt de consultant snel een goed overzicht op hoog niveau van alle processen binnen het bedrijf.
Belangrijke vaardigheden en eigenschappen van een succesvolle software consultant
Een goede software consultant beschikt in de regel over een goede dosis ervaring. Als de consultant al veel projecten succesvol heeft afgerond in jouw branche, dan maakt het de consultant vaak een geschikte kandidaat voor jouw project. Ervaring is wat de consultant helpt om snel de beste software oplossing voor jouw specifieke situatie te vinden. Als er geen kant-en-klare oplossing op de markt bestaat, dan kan een consultant met veel ervaring efficiënt geschikte software laten maken.
Een goede software consultant moet ook goed kunnen communiceren. Als de consultant de werking van nieuwe software oplossingen niet goed kan communiceren aan werknemers, dan leidt de implementatie van deze software misschien niet tot de gewenste optimalisatie. Ook in de verkennende fase, waarin de consultant het bedrijf en de processen leert kennen, is het belangrijk dat de consultant gerichte vragen kan stellen om snel tot een goed begrip van de organisatie te komen.