your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Interne en externe stakeholders: Een strategische aanpak voor software testers

interne en externe stakeholders

Goede relaties zijn belangrijk in de businesswereld, en dat is niet anders voor software testers. Een goede samenwerking met zowel interne en externe stakeholders kan het verschil maken tussen een geslaagde of falende testcyclus. Bovendien kan een sterke relatie tussen software tester en stakeholder de efficiëntie van het testproces aanzienlijk verbeteren. Ontdek in dit artikel de beste strategieën om op een constructieve manier samen te werken met stakeholders, zowel intern als extern.

De basis voor sterke stakeholderrelaties

Een goede samenwerking begint met het vroegtijdig betrekken van de stakeholders bij het testproces. Wacht niet tot op het einde van de ontwikkelcyclus om interne en externe stakeholders om feedback te vragen, maar integreer productmanagers, ontwikkelaars, klanten en eindgebruikers van bij het begin in het proces.

Software testen en ontwikkelen kan niet succesvol zijn zonder de waardevolle input van alle betrokken partijen. Continue feedbackloops tussen jou en stakeholders en technieken als focusgroepen of usability tests geven waardevolle inzichten en helpen om je testplanning te verbeteren. Een dergelijke aanpak bespaart jou niet alleen veel hoofdpijn, maar voorkomt ook onnodige vertragingen en extra kosten.

Best practices voor samenwerking tussen testers en stakeholders

Het opzetten van effectieve communicatiekanalen die transparantie en begrip bevorderen, is geen overbodige luxe voor software testers. Daarnaast is het creëren van regelmatige check-in momenten en updates van belang om stakeholders betrokken en geïnformeerd te houden. Daarbij willen we je deze tips geven:

  • Gebruik duidelijke en eenvoudige taal: Vermijd jargon waar mogelijk en zorg ervoor dat iedereen aan boord is met de gebruikte terminologie.
  • Stel een communicatieplan op: Een goed communicatieplan bepaalt wie wat moet weten, wanneer en hoe deze informatie zal worden gecommuniceerd.
  • Gebruik de juiste tools: Het gebruik van digitale communicatietools zoals Microsoft Teams of Slack kan helpen om informatie efficiënt te verspreiden en snelle feedback mogelijk te maken.
  • Plan regelmatige statusupdates in: Of het nu wekelijks, maandelijks of per kwartaal is, zorg ervoor dat er een vast tijdstip is waarop updates worden gecommuniceerd aan interne en externe stakeholders.
  • Geef een overzicht van behaalde resultaten en uitdagingen: Wees niet bang om zowel successen als uitdagingen te delen met alle betrokkenen. Dit zorgt voor transparantie en helpt bij het vroegtijdig identificeren van problemen.
  • Wees beschikbaar voor vragen en feedback: Zorg ervoor dat er voldoende mogelijkheden zijn voor stakeholders om vragen te stellen en feedback te geven. Zo kun je na elk check-in moment even de tijd nemen om eventuele vragen te beantwoorden of onduidelijkheden toe te lichten.

Door deze tips te volgen bouw je een sterke en effectieve communicatielijn op met interne en externe stakeholders.

Samenwerken over teamgrenzen heen

Effectieve samenwerking over teamgrenzen heen helpt om ervoor te zorgen dat technische doelstellingen in lijn zijn met de bredere zakelijke doelstellingen van de organisatie. Het bevorderen van samenwerking tussen verschillende afdelingen vereist een open communicatiecultuur waarin teams constructief feedback kunnen geven en ontvangen.

Daarvoor zal het nodig zijn om de zogenaamde silo-mentaliteit binnen jouw organisatie te doorbreken. We willen immers diverse perspectieven benutten, omdat dat het testproces zal verbeteren en verrijken. Denk hierbij aan gezamenlijke planningssessies, regelmatige meetings en het delen van bevindingen tussen teams.

Uitdagingen bij het samenwerken met interne en externe stakeholder

Het werken met een breed spectrum aan stakeholders kan gepaard gaan met uitdagingen. Denk daarbij aan verschillende verwachtingen met betrekking tot de functionaliteit, prestaties en kwaliteit van het eindproduct. Software testers moeten deze verwachtingen begrijpen om misverstanden te voorkomen.

Daarnaast zijn er ook communicatiebarrières, die voorkomen kunnen worden met een goed communicatieplan. Tijd- en recourcebeperkingen steken ook de kop op in het test- en ontwikkelproces. Stel daarom van bij het begin realistische verwachtingen en prioriteiten.

Tenslotte kun je ook te maken krijgen met onvoorziene veranderingen omdat de vereisten van stakeholders verschuiven. Beoordeel de impact van de veranderingen en communiceer deze duidelijk met interne en externe stakeholders.

Technologie als facilitator voor beter stakeholdermanagement

Laten we even dieper ingaan op moderne technologieën en tools die de samenwerking met stakeholders kunnen verbeteren.

  • Projectmanagementsoftware: Tools zoals Jira, Trello of Asana kunnen het overzicht van het testproces aanzienlijk verbeteren. Ze bieden mogelijkheden om taken te plannen, toe te wijzen en te volgen. Zo organiseer en beheer je de tests, maar communiceer je ook makkelijk de voortgang en resultaten aan stakeholders.
  • Communicatieplatforms: Technologieën zoals Microsoft Teams, Slack of Zoom worden gebruikt om directe berichten te sturen, groepsdiscussies te houden, videoconferenties te organiseren en bestanden te delen.
  • Data en analytics: Google Analytics, Tableau of Power BI helpen bij het onderbouwen en communiceren van beslissingen. Hiermee visualiseer je een grote hoeveelheid data, van het tracken van bugs tot gebruikersinteracties, waardoor een grondig inzicht wordt verkregen in de prestaties van de software.

Het effectief gebruik van deze technologieën kan helpen om de interactie met interne en externe stakeholders te stroomlijnen. Daarnaast wordt hiermee het testproces efficiënter en transparanter gemaakt.

Conclusie

Een effectieve communicatie met interne en externe stakeholders is een strategische aanpak voor software testers die gericht zijn op het leveren van kwaliteit. Door vanaf het begin nauw samen te werken en de verwachtingen af te stemmen, kunnen kostbare aanpassingen aan het eind van het proces worden voorkomen. Dit draagt niet alleen bij aan het creëren van een eindproduct dat aan de behoeften voldoet, maar bevordert ook een efficiënter en gestroomlijnd softwareontwikkelings- en testproces, zelfs over teamgrenzen heen.

Ben jij ook klaar om de volgende stap te zetten en nog beter samen te werken met interne en externe stakeholders? Neem een kijkje op onze vacaturepagina voor interessante kansen binnen ons team.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: