your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Functioneel beheerder: Verbind IT met bedrijfsvoering

Functioneel beheerder

In de wereld van informatiesystemen speelt een functioneel beheerder een cruciale rol. Deze professionals zijn verantwoordelijk voor het beheer van een informatiesysteem op functioneel niveau. Maar wat doet een functioneel beheerder precies? Wat is het salaris van een deze expert? En hoe ziet een dag in het leven van deze beheerder eruit? Laten we dat eens nader bekijken.

Wat doet een functioneel beheerder?

Een functioneel beheerder is de schakel tussen de IT-afdeling, die het systeem technisch onderhoudt, en de gebruikers van het systeem. Ze zorgen ervoor dat het systeem doet wat de gebruikers ervan verwachten en nodig hebben. De taken van een deze professional kunnen variëren, maar omvatten vaak:

  • Het beheren en onderhouden van informatiesystemen.
  • Het ondersteunen van gebruikers, bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden en problemen op te lossen.
  • Het testen van systemen en applicaties om ervoor te zorgen dat ze correct werken.
  • Het trainen van gebruikers in het gebruik van systemen en applicaties.
  • Het werken aan verbeteringen voor systemen en applicaties. 
 

Wat verdient een functioneel beheerder?

Volgens gegevens van Indeed, ligt het gemiddelde salaris voor een functioneel beheerder in Nederland tussen de €2.500 en €4.500 bruto per maand. Dit kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, opleiding en de grootte van het bedrijf waarvoor je werkt.

Een dag in het leven van een functioneel beheerder

Laten we een fictieve functioneel beheerder, Femke, volgen om een beter beeld te krijgen van wat deze professional op een dag doet.

Femke begint haar dag met het controleren van de status van het informatiesysteem dat ze beheert. Ze controleert of er problemen zijn gemeld door gebruikers en of er updates of wijzigingen zijn die moeten worden doorgevoerd in het systeem.

Na het controleren van de status van het systeem, werkt Femke aan het oplossen van eventuele problemen. Dit kan betekenen dat ze met de IT-afdeling moet samenwerken om technische problemen op te lossen, of dat ze met gebruikers moet werken om hen te helpen het systeem effectiever te gebruiken.

In de middag heeft Femke een vergadering met de gebruikers van het systeem. Ze bespreken eventuele problemen of verbeteringen die nodig zijn en Femke neemt deze feedback mee om het systeem te verbeteren.

Aan het einde van de dag werkt Femke aan het documenteren van eventuele wijzigingen in het systeem en het plannen van toekomstige verbeteringen. Ze zorgt ervoor dat alle gebruikers op de hoogte zijn van eventuele wijzigingen en biedt ondersteuning waar nodig.

Tips voor startende functioneel beheerders

Bouw je technische en bedrijfskundige vaardigheden op. Als functioneel beheerder moet je zowel de technische aspecten van het systeem begrijpen als de bedrijfsprocessen die het ondersteunt. Het is belangrijk om een sterke basis te hebben in zowel IT als bedrijfskunde.

Ontwikkel je communicatieve vaardigheden. Een groot deel van deze rol is communicatie. Je moet in staat zijn om effectief te communiceren met zowel technische teams als niet-technische gebruikers.

De wereld van IT en bedrijfsprocessen verandert snel. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en best practices.

Een carrière als functioneel beheerder kan zowel uitdagend als lonend zijn. Met de juiste vaardigheden en een passie voor het verbeteren van bedrijfsprocessen door middel van technologie, kun je een belangrijke rol spelen in het succes van een organisatie.

Wist je dat je ook aan de slag kunt als software tester, agile tester of test automatiseerder?

Bekijk de openstaande vacatures.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.

Vul hier uw gegevens in: