your test professionals

clock

Ma - Vr 8.00 - 18:00
Za & Zo gesloten

position pin

Dalsteindreef 2002
1112 XC Diemen

Een website testen met verschillende browsers: onze gids voor software testers

website testen met verschillende browsers

Bij het bouwen van een website ben je als software tester continu bezig met het optimaliseren en controleren van alle functionaliteiten en elementen op de pagina’s. Een website testen met verschillende browsers is dus essentieel in de huidige digitale wereld, waar een breed scala aan browsers beschikbaar is. Het kan een uitdaging lijken om ervoor te zorgen dat een website compatibel is met alle browsers, gezien de unieke specificaties en mogelijkheden van elke browser. Hoe pak je dit in de praktijk aan? Welke problemen kun je tegenkomen? En hoe stel je de juiste prioriteiten tijdens het testen? In deze gids beantwoorden we deze vragen en bieden we praktische tips om effectief te testen op verschillende browsers.

Het belang van testen met verschillende browsers

Het testen van een website met verschillende browsers is een belangrijke stap voor elke software tester. Om een consistente gebruikerservaring te garanderen, ongeacht de gekozen browser, is dit een proces dat je niet mag overslaan.

Het feit dat een website of webapplicatie perfect functioneert in Google Chrome, betekent niet automatisch dat dezelfde functionaliteit probleemloos werkt in Safari of Firefox. Verschillende browsers kunnen leiden tot problemen zoals vertraagde laadtijden, ontbrekende elementen of niet goed werkende functionaliteiten. Deze problemen wil je vermijden om niet alleen de gebruikerservaring te optimaliseren, maar ook om klanten tevreden te houden.

Prioriteiten stellen bij het testen: welke browsers worden het meest gebruikt?

Het is natuurlijk onmogelijk om echt elke browser te betrekken in je testproces, daarom is het goed om prioriteiten te stellen. Achterhaal welke browsers de beoogde doelgroep het meest gebruikt. Tegenwoordig zijn de vier vaakst gekozen browsers:

  • Google Chrome 
  • Mozilla Firefox
  • Apple Safari
  • Microsoft Edge

Google Chrome, ontwikkeld door de technologiereus Google, is de absolute wereldleider. Chrome onderscheidt zich door zijn snelheid, beveiliging en eenvoudige interface. Ook biedt het een scala aan extensies die het webbrowsing- en testproces flexibeler kunnen maken.

Mozilla Firefox staat dan weer bekend om zijn sterke toewijding aan de privacy van z’n gebruikers, met functies die uitgebreid aanpasbaar en personaliseerbaar zijn. Ook het grote aanbod aan extensies maakt dit een aantrekkelijke browser.

Apple Safari, de standaardbrowser van macOS en iOS, heeft een strak design en is erg energie-efficiënt. Deze is uiteraard geoptimaliseerd voor Apple apparaten en kan gedrag vertonen dat uniek is voor deze browser. Een belangrijke om mee te nemen in je tests als Apple gebruikers tot de doelgroep behoren.

Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en werd sterk verbeterd op het gebied van snelheid, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid. Met zijn recente overstap naar een Chromium-gebaseerde engine, biedt Edge een soortgelijke ervaring en compatibiliteit als Google Chrome.

Elk van deze browsers heeft zijn eigen specifieke kenmerken, die invloed hebben op hoe een website wordt weergegeven en functioneert. Zo kan het renderen van CSS of JavaScript aanzienlijk verschillen tussen browsers, wat kan leiden tot subtiele verschillen in de werking en het design van een website.

Een website testen met verschillende browsers is dus ook begrijpen waar de verschillen zitten tussen de populaire opties. Dit helpt om mogelijke problemen te identificeren en proactief op te lossen, nog voor de site live gaat. Stel je testproces af op het specifieke gedrag en de eigenaardigheden van elke browser om grondige en betrouwbare testresultaten te krijgen. 

Website testen met verschillende browsers: de beste aanpak in de praktijk

Zodra je een duidelijk beeld hebt van welke browsers de doelgroep het meest gebruikt, kun je starten met het opzetten van je testprocedure. Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen:

  1. Identificeer welke browsers je gaat testen: We hebben hierboven de meest populaire opties besproken, maar het kan zomaar zijn dat een specifieke doelgroep vaak voor een andere browser kiest. 
  2. Stel een plan op voor wat je wilt testen: Functionaliteit, snelheid en responsiveness zijn alvast zaken die je zeker moet meenemen in je tests.
  3. Voer de tests uit: Dan is het tijd om de eigenlijke tests te laten lopen en de resultaten duidelijk te documenteren, gevolgd door een grondige analyse van de testresultaten.
  4. Problemen oplossen: Identificeer de problemen en fouten en communiceer met het ontwikkelteam om deze op te lossen.
  5. Herhaal de tests: Na het oplossen van problemen, is het belangrijk om de test opnieuw uit te voeren om te verzekeren dat het nu wel functioneert zoals gewenst.

Dit hele proces kun je ook automatiseren met behulp van handige tools. De browser snelheid testen kan bijvoorbeeld met Google PageSpeed Insights, WebPageTest of GTMetrix. Deze tools geven waardevolle data over hoe snel een website laadt in verschillende browsers.

Daarnaast kan een tool als BrowserStack gebruikt worden voor real-time cross-browser testing op verschillende browsers en apparaten. Sauce Labs is een cloud-gebaseerd platform voor het testen van websites en mobiele applicaties. Het ondersteunt cross-browser testing en mobiele testing op verschillende apparaten en browsers. Tenslotte biedt CrossBrowserTesting van SmartBear uitgebreide mogelijkheden voor live testing, geautomatiseerde testing en visuele UI-tests.

Veel voorkomende problemen en oplossingen bij website testen met verschillende browsers

Probleem 1: Lay-out en design verschillen

Een van de meest voorkomende problemen bij het testen van websites op verschillende browsers, is inconsistentie in lay-out en design. Dit kan gebeuren wanneer de CSS-code anders wordt geïnterpreteerd door verschillende browsers, waardoor kleuren, lettertypen, opmaak en de positionering van elementen kunnen afwijken.

Oplossing: 

Als oplossing voor dit probleem zou je cross-browser compatibiliteitsgereedschappen kunnen gebruiken zoals BrowserStack of CrossBrowserTesting. Deze helpen om te visualiseren hoe je webpagina eruit zal zien in verschillende omgevingen.

Probleem 2: Niet functionerende elementen

Een ander veel voorkomend probleem is dat bepaalde elementen niet functioneren in elke browser. Dit doet zich vooral voor bij interactieve elementen zoals formulieren, knoppen of sliders die mogelijk wel werken in de ene browser, maar niet in de andere. Dit soort problemen zijn vaak het gevolg van JavaScript-code die niet wordt ondersteund of anders wordt geïnterpreteerd door bepaalde browsers.

Oplossing:

Om dit soort problemen op te lossen, zou je gebruik kunnen maken van JavaScript-linters en -compilers zoals Babel, om ervoor te zorgen dat de code compatibel is met alle browsers.

Probleem 3: Trage laadtijden

Niets vervelender dan een website of functionaliteit die niet of heel traag laadt. Het kan af en toe voorkomen dat het op de ene browser wel vlot uploadt, en op een andere niet. Dit komt omdat sommige browsers bepaalde bestandstypen of code langer verwerken dan anderen. Dergelijk probleem is niet alleen vervelend voor gebruikers, maar kan ook de SEO-ranking beïnvloeden.

Oplossing:

Om dit inzichtelijk te maken gebruik je prestatietesttools zoals Google’s PageSpeed Insights, om inzicht te krijgen in wat de laadtijden van je website kan beïnvloeden en hoe je deze kunt optimaliseren.

Conclusie

Een website testen met verschillende browsers is een onmisbare vaardigheid voor elke software tester. Door goed op de hoogte te zijn van de meest gebruikte browsers per doelgroep, een robuust testproces te implementeren en frequent voorkomende problemen te identificeren en op te lossen, zorg je ervoor dat de websites die je test altijd een hoogwaardige ervaring bieden aan gebruikers.

Ben je klaar om jezelf te ontwikkelen op het gebied van browser testing? Overweeg dan een carrière als software tester met testen over verschillende browsers als belangrijke skill. Een goed startpunt is onze vacaturepagina, waar je volgende uitdaging wacht. Laat je vandaag nog inspireren om je expertise op dit gebied verder uit te breiden. Leer hoe je effectief kunt testen met verschillende browsers en maak samen met ons een verschil in de fascinerende wereld van software testing.

Meer weten? Neem nu contact met ons op.
This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).

Vul hier uw gegevens in: