Iedereen maakt wel eens een foutje. Helaas wanneer je een foutje maakt bij gegevensback-ups dan kan dit foutje rampzalige gevolgen hebben. Dit komt omdat je werkt met belangrijke gegevens en je bestanden kopieert en archiveert wanneer je een back-up maakt.
Je kunt je vast voorstellen dat wanneer de originele bestanden kwijt zijn door bijvoorbeeld een computervirus, diefstal, overstroming of brand, je gebruik wilt kunnen maken van de back-up.
Wanneer er dan geen back-up aanwezig is kan dit enorm vervelend zijn voor de continuering van de werkzaamheden en grote financiële gevolgen hebben. Lees verder voor vijf tips om een back-up blunder te voorkomen.
1. Sla altijd de back-up gegevens op een aparte fysieke locatie op
Het opslaan van de back-ups op dezelfde locatie als waar de originele bestanden zich bevinden raden wij ten zeerste af. Op deze manier worden de back-ups aan hetzelfde blootgesteld als de originele bestanden, zoals bij diefstal of brand. Kies dus altijd voor een aparte fysieke locatie waar je je back-ups kunt bewaren.
2. Vergeet de back-ups niet te controleren op actualiteit en integriteit
Het is belangrijk om ervoor te kiezen om de drie maanden de back-ups systemen uitgebreid te testen. Je wilt er namelijk niet achter komen dat wanneer je de back-up gaat gebruiken er door het verouderen van het back-up systeem de back-up onbruikbaar is geworden en alle bestanden verloren zijn gegaan.
Zonder periodieke back-up audits kan deze onoplettendheid lange tijd onopgemerkt blijven. Het is heel eenvoudig om je eigen back-up audits uit te voeren. Heb je toch ondersteuning nodig dan kun je altijd contact opnemen met een van onze adviseurs die je graag helpen bij deze zaken.
3. Vertrouw er niet op dat RAID zijn eigen back-up systeem heeft
Het uitvallen van meerdere schijven komt helaas vaker voor dan je denkt. Een RAID 5-configuratie kan bijvoorbeeld het uitvallen van een schijf compenseren maar mocht er een tweede schijf uitvallen dan is dit niet meer te compenseren. Het is belangrijk om te onthouden dat RAID-systemen fouttolerant zijn, niet foutbestendig.
4. Laat andere servers niet bij het back-up syste
Als je gebruik maakt van een online back-up moet je er rekening mee houden dat er door een calamiteit de back-up verwijderd kan worden. Het is belangrijk dat de back-ups worden gescheiden en, indien mogelijk, afzonderlijke accounts hebben anders dan standaard beheerdersaccounts. Dit om mogelijke kwaadwillige versleuteling van de back-upbestanden te voorkomen.
5. Zorg ervoor dat je nooit afhankelijk bent van slechts één back-up systeem
Kies je ervoor om maar één back-up systeem te gebruiken en vervolgens deze ook op één locatie op te slaan dan open je de deur naar een mogelijke ramp. Door de back-ups op deze manier te gebruiken riskeer je geheugenverlies door hackers, virussen, menselijke fouten en natuurrampen.
Welke gegevensback-up strategie kun jij het beste gebruiken voor je bedrijf?
Voor je bedrijf wil je uiteraard het veiligste en het beste back-up systeem gebruiken. Kies er dus altijd voor om je back-up op een externe fysieke locatie te bewaren.
Zorg altijd voor meer dan één back-up en doe minimaal om de drie maanden een back-up audits zodat de back-ups altijd up to date blijven. Het kan soms moeilijk zijn om het beste back-up systeem te kiezen, daarom kun je er altijd voor kiezen een professional in te huren.
Op deze manier weet je het zeker dat er goed voor je back-up systeem wordt gezorgd.